31
January
2005

110717206894732413

Passing it on

Through a variety of other activites, I didn’t get much knitting of my own finished this weekend, but I did tutor others.

I met up with some friends I hadn’t seen in a while. And I knew they liked yarn, so I brought the part of my stash that’s up for grabs.

I taught my friend Laura how to knit and purl. She crochets with a very unusual throwing method, so I tried to teach her continental, but she still ended up throwing (although with her left hand). And, I saw how natural it is for a new knitter to take to Eastern Crossed knitting. She’ll have to work on recognizing her stitch mounts so she can uncross them. However, after about a half-hour of knitting (during which time she took to it really well, and had very good tension), we played video games for an hour, so she claims not to have retained much. Laura ended up with 2 big bags of yarn from the stash.

A month or so ago, I also taught my friend, Emma, to knit. She’d been working on a wool/eyelash scarf. But I didn’t give her much guidance about how much to cast on, so she cast on 50 stitches and ended up with something far too wide. She also knit with eyelash on each row and ended up with something very fuzzy instead of with fuzzy accents. So we frogged the whole thing. Based on her gauge, we reduced her cast on to 25 stitches, and I advised her to only pick up the eyelash every 3rd row to space it out.

Emma also grabbed a couple of balls from my stash. She choose some sport-weight yarn and plans to make some preemie caps with it. So she’ll have to learn to decrease and knit in the round. I gave her a small tutorial on the differences between double-points and magic loop. I know I’m biased by magic loop, but after watching me work the 15-stitch example tube both ways, she’s pretty sure that she wants to try magic loop herself. We’ll work on that next time she visits.

I also made a little progress on Zig Zag since I last wrote. Coming back from CA, I knit more rounds on the plane. I’m about a dozen rounds from dividing for armholes. I still have a bunch of things to catch up on from my time away, but that includes a lot of TiVo’d TV, so I think I’ll get to it.



36 comments

  1. Anonymous:

    You are SUCH a great teacher Amy! Thanks so much for taking the time and for the yarn! I hope I didn’t take too much of it. When we were in the car I looked at all of it and hoped that whoever wanted some took it and I wasn’t being a yarn hog!

    Thank you very very much :-D

    ~Laura

  2. Anonymous:

    Nice comparison on the DPNs and Magic Loop- Been attempting the ML myself- next to try a pair at a time- any hints?

    Leesa2871@aol.com

  3. Wrist Watches:

    Hello, That was a good post thank u very much for sharing this info with us.

  4. Cyrstal Molenda:

    “Great, thanks for sharing this article post.Really looking forward to read more. Great.”

  5. Jacquline Dez:

    F*ckinˇ¦ awesome issues here. I am very satisfied to peer your article. Thank you a lot and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

  6. Vicente Malit:

    Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is actually irritating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  7. curso de impuestos:

    Enhorabuena por esta web me encanta la información, el diseño y lo comentado en los artículos. Espero poder participar proximamente . Un abrazo todos los que nos leen.

  8. Monte Cuzzi:

    This is the precise weblog for anyone who wants to search out out about this topic. You notice a lot its virtually arduous to argue with you (not that I really would needHaHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

  9. Issac Maez:

    21. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

  10. optymalizacja i pozycjonowanie:

    Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and fantastic design.

  11. glass fiber mesh:

    Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Many thanks

  12. fiberglass mesh:

    Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back later in life. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice morning!

  13. Clementina Failde:

    Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good blog!

  14. Lozka Do Sypialni:

    I was looking through some of your articles on this internet site and I believe this internet site is rattling informative ! Keep posting .

  15. monogram canvas:

    One thing is always that one of the most prevalent incentives for making use of your credit cards is a cash-back as well as rebate supply. Generally, you’ll have access to 1-5% back for various acquisitions. Depending on the card, you may get 1% returning on most expenditures, and 5% again on expenditures made going to convenience stores, filling stations, grocery stores plus ‘member merchants’. monogram canvas

  16. Stefania Bregel:

    I’ve study not 1 article in your blog. You’re a big lad

  17. continue reading:

    Good blog you’ve got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours these days. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

  18. Heirloom Wooden Toys Coupon Codes:

    Hello Costly i just camr for one’s blog coming from google searching solution offer . very well placed Blog terrifying got what’s interesting am exploring so i really feel really thankfull to your demands..i am going to bookmark your blog so we could visited routinely and find lots more helpfull solution..Also i am fairly Intrested in Supplying the Guest Video For your blog website so if you are unquestionably intrested then could you let me know..as well as again Thanks for your Blog post..

  19. All Star Wine Coupon Code:

    Hello Expensive i just camr to some blog by using google picking solution plus you’ve got very well in depth Blog and we got whatever am buying so i i am really thankfull to your..i am going to bookmarking your blog to visited routine and find more helpfull solution..In addition, i am really Intrested in Supplying the Guest Content and articles For your ideas so if you are especially intrested then pls let me know..not to mention again Interesting Blog post..

  20. bizuteria ze srebra:

    Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

  21. Top 10 laptop under $500:

    Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specially the last part :) I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

  22. apparel zoo coupon code:

    Hello Costly i just camr to your own blog by means of google simply finding the solution as well as very well distinct Blog there is nothing got suggestions i am unearthing so i ‘m really thankfull to you..i am going to discover your blog so we could visited daily and find further helpfull solution..Also i am relatively Intrested in Giving the Guest Delighted For your web resource so if you are in actual fact intrested then pls let me know..as again Interesting Blog post..

  23. Efaucets Coupon Code:

    Hello N expensive i just camr to any blog because of google deciding on the solution plus you’ve got very well exhaustive Blog need not got the things i am hiring so i am really thankfull regarding you..i am going to save your blog so we could visited regular and find a little more helpfull solution..Also i am genuinely Intrested in Offering the Guest Reports For your blog so if you are really intrested then pls let me know..with again Thanks for your Blog post..

  24. Formule Oui Coupon Code:

    Hello Hi i just camr for blog for google seeking the solution method that they very well extensive Blog and we got a couple of things am unearthing so i am really thankfull to your home..i am going to search for your blog so we could visited weekly and find a good deal more helpfull solution..In addition, i am very Intrested in Offering the Guest Amount For your internet so if you are amazingly intrested then please let me know..also again Thanks for your Blog post..

  25. Florsheim Coupon Code:

    Hello Expensive i just camr on the blog for google discovering the solution cash back guarantee . very well exact Blog and me got things am experiencing so i was really thankfull back to you..i am going to save your items your blog so i can visited frequent and find higher helpfull solution..In addition, i am in actual fact Intrested in Giving the Guest Information material For your webpage so if you are pretty intrested then please let me know..on top of that again Great Blog post..

  26. Oscar Blandi Coupon Code:

    Hello Special i just camr in your blog brought on by google selecting solution as well as very well beautiful Blog and so i got specifically what bothered am discovering so i feel really thankfull for the..i am going to bookmarking your blog so i can visited day by day and find more helpfull solution..Also i am incredibly Intrested in Supplying the Guest Comfortable For your page so if you are undoubtedly intrested then please let me know..and after that again Good Blog post..

  27. consolidate payday loans in Alaska:

    Keep your thinking right and your business will be right.

  28. Daily Coupons:

    I could not refrain from commenting. Very well written!

  29. Sierra Club Coupon Code:

    Hello Expensive i just camr at your blog since google obtaining the solution together with very well beautiful Blog we got the things i am researching so i a . m . really thankfull for your requirements..i am going to discover your blog in order to visited usual and find great deal more helpfull solution..In addition, i am sincerely Intrested in Giving the Guest Written content For your web so if you are certainly intrested then pls let me know..and as well as again Good Blog post..

  30. SportsArt Fitness Coupon Code:

    Hello Perpetually innocent i just camr to all your blog at google looking for the solution two months very well careful Blog therefore got what i am looking for so i am really thankfull in your life..i am going to book mark your blog so i could visited just about every and find a great deal helpfull solution..In addition, i am definitely Intrested in Supplying the Guest Information material For your web publication so if you are basically intrested then pls let me know..and in addition again Great Blog post..

  31. Premiere Adirondack Chairs Coupon Code:

    Hello Costly i just camr with regard to your blog everything from google denims solution and have very well full Blog . i got some tips am acquiring so i am really thankfull to your future..i am going to lesezeichen your blog in order to visited every single day and find additional information helpfull solution..Also i am actually Intrested in Giving the Guest Content articles For your blogs so if you are undoubtedly intrested then please let me know..as again Interesting Blog post..

  32. Plus Size Lingerie Boutique Coupon Code:

    Hello Perpetually innocent i just camr within your blog by way of google guidlines for finding solution however very well exhaustive Blog therefore i got initially am getting hold of so i experience really thankfull to a portal..i am going to book mark your blog so i can visited each individual day and find a whole lot helpfull solution..Also i am fairly Intrested in Supplying the Guest Posts For your own blog so if you are definitely intrested then could you let me know..and then again Great Blog post..

  33. Bliss World coupon code:

    Hello Loving i just camr to get a blog caused from google choosing solution but very well particular Blog and we got the things i am having so i am really thankfull to your demands..i am going to bookmark your items your blog so i could visited working day and find a good deal more helpfull solution..Also i am amazingly Intrested in Providing the Guest Pleased For your journal so if you are greatly intrested then could you let me know..together with again Great Blog post..

  34. Tristan Grothoff:

    Nice article

  35. cheap snapbacks:

    magnificent post, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!http://snapbackshats.urbanblog.dk/

  36. summer internship:

    Link exchange is nothing else however it is only
    placing the other person’s weblog link on your page at proper place and other person will also do similar for you.



Leave a Reply